ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ
ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ
LAURUS NOBILIS – ADIANTUM CAPILLUS VENERIS & PERSEA AMERICANA
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑΣ

Dr Θ. Τσαβδάρη

Δερματολογική κλινική Γ.Π.Ν. Αθηνών Ευαγγελισμός

   Η αλωπεκία αποτελεί ένα μεγάλο κλινικό πρόβλημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια συνεχώς διογκώνεται. Διάφορες θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως τοπικά, αλλά και συστηματικά, χωρίς όμως να ικανοποιούν απόλυτα τόσο τους γιατρούς όσο, κυρίως, τους ασθενείς. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην αποτελεσματικότητα και ανεκτικότητα ενός νέου σκευάσματος, το οποίο περιέχει Laurus Nobilis – Adiantum Capilus Veneris & Persea Americana και εφαρμόζεται σε ασθενείς με Διάχυτο Γυροειδή και Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία.

   Το παρασκεύασμα αυτό είναι σαμπουάν (-γέλη-) και εφαρμόζεται στις ρίζες των τριχών της κεφαλής 15 min πριν το λούσιμο, χωρίς μασάζ, σε ένα λεπτό στρώμα που καλύπτει την επιδερμίδα. Εφαρμόζεται τρείς (3) φορές την εβδομάδα. Οι ασθενείς που λαμβάνουν μέρος στην μελέτη είναι 40, εκ των οποίων οι 30 ακολουθούν πιστά τις οδηγίες. Την 3η εβδομάδα της εφαρμογής – στα 8 με 10 λουσίματα – παρατηρείται διακοπή της τριχόπτωσης και μείωση της σμηγματόρροιας, ενώ μετά από τα επόμενα 8-10 λουσίματα, τις επόμενες τρεις (3) εβδομάδες, παρατηρείται σταδιακή επανέκφυση των τριχών της κεφαλής. Σε δύο ασθενείς παρατηρείται κνησμός και έντονη εφίδρωση, αλλά συνεχίζουν την θεραπεία μειώνοντας τον χρόνο εφαρμογής σε 10 min.
Ολοκληρώνοντας την θεραπεία σε τρεις (3) μήνες παρατηρείται ότι στους 25 ασθενείς κλινικά το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί. Σε 4 ασθενείς τα αποτελέσματα είναι μικρότερα και συνεχίζουν την εφαρμογή για τρεις (3) ακόμη μήνες, τρεις (3) φορές την εβδομάδα. Σε 5 ασθενείς που δεν ακολουθούν πιστά την εφαρμογή του σκευάσματος τρεις (3) φορές την εβδομάδα παρατηρούνται μικρότερα αποτελέσματα και συνεχίζουν για τρεις (3) ακόμη μήνες θεραπεία. Σε ένα ασθενή τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

  Συμπερασματικά, η εφαρμογή του σκευάσματος δείχνει να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία στην Διάχυτο – Γυροειδή – Ανδρογενετική αλωπεκία, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα συστατικά του exesio δρουν γρήγορα, είναι πολύ καλά ανεκτά, μειώνουν την σμηγματόρροια και προσδίδουν μια μαλακή υφή και στιλπνότητα στην τρίχα.

Πατήστε εδώ για να δείτε την περίληψη και την βεβαίωση της μελέτης

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά την μελέτη του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

Περίληψη

     Η αλωπεκία αποτελεί ένα μεγάλο κλινικό πρόβλημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια συνεχώς διογκώνεται. Διάφορες θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως τοπικά, αλλά και συστηματικά, χωρίς όμως να ικανοποιούν απόλυτα τόσο τους γιατρούς όσο, κυρίως, τους ασθενείς. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην αποτελεσματικότητα και ανεκτικότητα ενός νέου σκευάσματος, το οποίο περιέχει Laurus Nobilis – Adiantum Capilus Veneris & Persea Americana και εφαρμόζεται σε ασθενείς με Διάχυτο Γυροειδή και Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία.

     Το παρασκεύασμα αυτό είναι σαμπουάν (-γέλη-) και εφαρμόζεται στις ρίζες των τριχών της κεφαλής 15 min πριν το λούσιμο, χωρίς μασάζ, σε ένα λεπτό στρώμα που καλύπτει την επιδερμίδα. Εφαρμόζεται τρείς (3) φορές την εβδομάδα. Οι ασθενείς που λαμβάνουν μέρος στην μελέτη είναι 40, εκ των οποίων οι 30 ακολουθούν πιστά τις οδηγίες. Την 3η εβδομάδα της εφαρμογής – στα 8 με 10 λουσίματα – παρατηρείται διακοπή της τριχόπτωσης και μείωση της σμηγματόρροιας, ενώ μετά από τα επόμενα 8-10 λουσίματα, τις επόμενες τρεις (3) εβδομάδες, παρατηρείται  σταδιακή επανέκφυση των τριχών της κεφαλής. Σε δύο ασθενείς παρατηρείται κνησμός και έντονη εφίδρωση, αλλά συνεχίζουν την θεραπεία μειώνοντας τον χρόνο εφαρμογής σε 10 min.

     Ολοκληρώνοντας την θεραπεία σε τρεις (3) μήνες παρατηρείται ότι στους 25 ασθενείς κλινικά το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί. Σε 4 ασθενείς τα αποτελέσματα είναι μικρότερα και συνεχίζουν την εφαρμογή για τρεις (3) ακόμη μήνες, τρεις (3) φορές την εβδομάδα. Σε 5 ασθενείς που δεν ακολουθούν πιστά την εφαρμογή του σκευάσματος τρεις (3) φορές την εβδομάδα παρατηρούνται μικρότερα αποτελέσματα και συνεχίζουν για τρεις (3) ακόμη μήνες θεραπεία. Σε έναν ασθενή τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

   Συμπερασματικά η εφαρμογή του σκευάσματος δείχνει να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία στην Διάχυτο – Γυροειδή – Ανδρογενετική αλωπεκία, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα συστατικά του σαμπουάν δρουν γρήγορα, είναι πολύ καλά ανεκτά, μειώνουν την σμηγματόρροια και προσδίδουν μια μαλακή υφή και στιλπνότητα στην τρίχα.

          Εισαγωγή

     Η αλωπεκία, που χαρακτηρίζεται από κάθε ποσοτική ελάττωση του αριθμού των τριχών, ανεξάρτητα από την μορφή και την αιτιολογία της, προσβάλλει και τα  δύο φύλα σχεδόν με την ίδια συχνότητα.Καθοριστικό ρόλο συνιστούν οι φυλογονικοί και οι φυλετικοί παράγοντες, ενώ διάφοροι γενετικοί, ορμονικοί, ανοσολογικοί παράγοντες και τοπικοί υποδοχείς συμμετέχουν στην παθογένεια της νόσου. Ο κύκλος ζωής των τριχών διαταράσσεται σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, παρατεταμένα εμπύρετα νοσήματα, λήψη φαρμάκων,  μετά τον τοκετό, σε εξαντλητική δίαιτα, σε καρκινοπαθείς, στην εμμηνόπαυση.

    Διάφορες θεραπείες έχουν εφαρμοσθεί  τοπικά και συστηματικά στην αλωπεκία με διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες,  είτε λόγω της χημικής του σύστασης είτε λόγω του τρόπου  εφαρμογής ή ακόμη λόγω του παρατεταμένου χρόνου θεραπείας, που καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών εφαρμογών. Σ΄αυτή την μελέτη έχουμε επενδύσει στην αποτελεσματικότητα και ανεκτικότητα της τοπικής εφαρμογής του σαμπουάν στην αλωπεκία.

        Ασθενείς και μέθοδος

     Οι ασθενείς που λαμβάνουν μέρος στην μελέτη είναι 40, εκ των οποίων οι 15 είναι άνδρες και οι 25 γυναίκες, με  Διάχυτο – Γυροειδή Ανδρογενετική αλωπεκία. Εξαιρούνται της μελέτης οι έγκυες γυναίκες και οι ασθενείς με ολική και καθολική αλωπεκία. Η ηλικία είναι από 6-56 ετών στους άνδρες και 20-72 ετών στις γυναίκες. Ο χρόνος εμφάνισης της πτώσης των μαλλιών κυμαίνεται από 1-12 μήνες. Ο τυπος της Ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες είναι τύπο Ι, ΙΙ, ενώ στους άνδρες είναι τύπο ΙΙ και ΙΙΙ.

      Το παρασκεύασμα – σαμπουάν – εφαρμόζεται 15 min πριν το λούσιμο στις ρίζες των στεγνών μαλλιών της κεφαλής, τρεις (3) φρές την εβδομάδα για τρεις (3) μήνες. Σε 15 ασθενείς πριν την έναρξη της θεραπείας γίνεται τριχορριζόγραμμα, το οποίο επαναλαμβάνεται και μετά το πέρας της θεραπείας για τον έλεγχο της φάσης ανάπτυξης των τριχών.

            ΠΙΝΑΚΑΣ 1

   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Οι ασθενείς με Γυροειδή αλωπεκία αποκαθιστούν πλήρως και όλα τα κενά, αρχικά με τρίχες λεπτές, λευκές ή ανοικτά ξανθιές και στην συνέχεια κανονικές ξανθιές ή μαύρες (εικ. 1, 2, 3, 4).

     Εξαιρείται η οφιασιοειδής γυροειδής αλωπεκία, η οποία παρουσιάζει μεν νέες κανονικές λευκές – μαύρες τρίχες στην περιφέρεια της βλάβης, ωστόσο συνεχίζουν να αποκολλώνται διάχυτα από το τριχωτό της κεφαλής (εικ. 5, 6).

     Στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία εξαιρούμε τους πέντε (5) ασθενείς που κάνουν χρήση και άλλου σκευάσματος συγχρόνως και δεν αξιολογούμε το αποτέλεσμα.

    Στις γυναίκες τύπου Ι, ΙΙ έχουμε επανέκφυση των τριχών με πολύ καλό αποτέλεσμα (εικ. 7,8,9) πλην των δύο περιπτώσεων που παρουσιάζουν πολυκυστικές ωοθήκες, όπου το αποτέλεσμα δεν κρίνεται ικανοποιητικό. Στις  ασθενείς αυτές, παρουσιάζεται μείωση της σμηγματόρροιας, μείωση της πτώσης των τριχών, αλλά καμία επανέκφυση τριχών.

    Και από τους άνδρες τύπου ΙΙ, ΙΙΙ, παρατηρείται πολύ καλό αποτέλεσμα στον τύπο ΙΙ (εικ. 10-11), ενώ στους δύο άνδρες τύπου ΙΙΙ το κλινικό αποτέλεσμα κρίνεται καλό και συνεχίζουν την θεραπεία για τρεις μήνες ακόμη.

    Στην διάχυτη αλωπεκία τα αποτελέσματα κρίνονται άριστα (εικ. 12,13,14).

     Σε όλους τους ασθενείς στα 8-10 πρώτα λουσίματα παρατηρούμε διακοπή της τριχόπτωσης και στα επόμενα 8-10 επανέκφυση των τριχών, βελτίωση της υφής, της στιλπνότητας της τρίχας και μείωση της σμηγματόρροιας.

    Τα αποτελέσματα των τριχορριζογραμμάτων δεικνύουν ότι έχουμε αύξηση στην αναγεννή φάση, ιδιαίτερα στην βρεγματοϊνιακή χώρα και μείωση στην τελογεννή φάση, ιδιαίτερα στην μετωπική χώρα.

            Συζήτηση

   Τα συστατικά του παρασκευάσματος –σαμπουάν exesio- περιέχουν φλαβονοειδή, που ενδυναμώνουν το τοίχωμα των αγγείων του χορίου και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος  πέριξ των τριχικών θυλάκων. Επίσης ακόρεστα λιπαρά, πρωτεϊνες, Βιταμίνες Α, Β, Β2  που στο μεν δέρμα δρουν ως αντιοξειδωτικά και ενυδατικά προϊόντα και ως ελαιώδες εκχύλισμα δρουν απευθείας στον τριχικό θύλακο, συμμετέχοντας στην ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων και στον μηχανισμό της αντλίας των ιόντων καλίου.  Ως εκχύλισμα επιτυγχάνεται  η καταστροφή των μικροβίων και των ζυμομυκήτων που εποικίζουν το τριχωτό της κεφαλής.

    Στηριζόμενοι στις ιδιότητες των συστατικών και τα αποτελέσματα των τριχορριζογραμμάτων προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να στηρίξουμε το άμεσο πολύ καλό αποτέλεσμα της εφαρμογής του σαμπουάν exesio.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *